Klímavásárlás 1 – Hogyan válasszak?

Újra itt a nyár, reményeink szerint ismét meleg lesz, olyan amiben az ember örömét leli. Igen ám, csak ilyenkor sokszor elviselhetetlenek a hétköznapok, az irodában, vagy otthon töltött percek. Melegünk van, mindenünket oda adnánk egy kis sarki hidegért. Itt fogalmazódik meg a gondolat, hogy vásároljunk egy készüléket, ami kellemesebbé, komfortosabbá teszi tartozkodási helyünket.

Itt a nyár!
Itt a nyár!

Mivel ez a probléma egyre inkább a körmünkre ég, ezért cikksorozatunk most segít eligazodni a klímavásárlás útvesztőjében. Igyekszünk érthetően elmagyarázni, hogy mire kell és érdemes odafigyelni, és elmondjuk a fontosabb tudnivalókat.

Daikin split klíma
Daikin split klíma

Klímát szeretnék, de milyet?

A klímavásárlás első lépése, hogy át kell gondolnunk mit szeretnénk pontosan elérni a klíma berendezéssel.

 • Milyen helyiséget, egyáltalán hány helyiséget akarunk hűteni.
 • Otthoni vagy irodai használatra vesszük,
 • esetleg egyéb helyiséget kell hűteni, ahol fontos a megbízhatóság?
 • Szükséges hogy téli hidegben is hűtsön?
 • Csak hűteni szeretnénk, vagy netán téli fűtésre is szeretnénk használni?
 • Sokat fogjuk használni?
 • Fontos a helyiségenként szabályozható hőmérséklet, esetleg egy központban elhelyezett beltéri egységben gondolkozunk, ami majd reményeink szerint kellemes hőmérsékletet varázsol az egész lakásban?
 • Szeretnénk páratartalmat szabályozni és friss levegőt juttatni a helyiségbe (komplett légkondicionálás).
 • Egyéni igények merülnek fel a levegőminőséggel kapcsolatban (pl.: pollenszűrés, szagok)

Miért válasszam a split klímát?

Az ideális, komfortos és energiatakarékos megoldáshoz nagyon fontos előre végiggondolni, hogy milyen klímát vásárolunk. Mindenkinek érdemes a split klímák körében kutakodnia, hisz ezek az utólagosan könnyen és viszonylag olcsón beszerelhető legkomfortosabb rendszerek.

A split klíma két készülékből áll, lényege, hogy a hűtésért, és esetlegesen a fűtésért felelős, egység külön van választva a hideg levegőt kifúvó egységtől. Az elöbbi, a kültéri egység, ami zajosabb és általában nagyobb gép, a helyiségen, a házon-épületen kívül telepítjük.

A beltéri egység, amit közvetlen irányíthatunk, és a temperált levegő elosztásáért felel, kerül majd a szobánkba, irodánkba, vagy bármely hűteni kívánt helyiségbe. Telepítésük során a kültéri és beltéri egységet a kiválaszott helyre felszerelik, majd a két egységet szigetelt rézcsövekkel, elektromos kábellel kötik össze.

Gondoskodni kell a beltéri egységben hűtési üzemben – a kültéri egységben fűtés esetén – termelődő úgynevezett kondenz-, vagy cseppvíz elvezetéséről is.

Rendben, de hol fog ez elférni?

Gondoljuk végig, hogy hol lenne a legpraktikusabb, legesztétikusabb helyen a készülék. (Cikksorozatunk késöbbi részében segítünk a kiválasztásban.)

Hívjunk szakembert, a klímás cégek általában ingyenesen kiküldik szakképzett kollégáikat, hogy a helyszínt felmérve számunkra a legideálisabb megoldást megtalálják. Nem árt ha Ön is tudja milyen szempontok szerint választhat a felkínált lehetőségekből. Legyen tájékozott, így Ön is kiszűrheti a kontárokat. (Erről szintén bővebben írunk sorozatunk egy késöbbi részében!)

A legfőbb akadály a kültéri egység elhelyezésével lehet.

 • Kell-e engedély az önkormányzattól. Műemlékvédelem alatt álló épületnél nem könnyű engedélyt szerezni a kültéri egység elhelyezésére.
 • A ház többi lakójának is bele kell egyezni a kültéri egység elhelyezésébe.
 • Szerelhetem-e az erkély falára a kültéri egységet?
 • Elfér-e a kültéri egység, erkélyen, konzolon egy ablak alatt.

  Falra szerelt kültéri egységek
  Falra szerelt kültéri egységek
 • Nem rontja-e el teljesen a házunk összképét? (Esetleg távolabb telepítheti a kültérit, ami nagyobb költséggel jár.)
 • Érdemes-e tetőre tenni a kültérit? A kültéri tartószerkezete rezonanciát okozhat, ami bent kellemetlen zajt okozhat. Tetőre szerelt kültéri egység esetén előfordulhat, hogy a tetőre érkező és visszavert hő mennyisége egyszerűen lehetetlenné teszi a kültéri egység működését, meggátolja a hőcserét, de mindenképpen teljesítmény csökkenést okoz, ez főleg bádog-lapos tető esetén fordulhat elő.
 • Rakhatom-e padlásra a kültérit?
 • A hangja nem zavarja-e a környezetét?

Ossza meg mással a tapasztalatait!

A kültéri rendben van, hány és milyen beltérit vegyek?

A split rendszerek beszerzésekor érdemes figyelembe vennni, hogy hány helyiséget fogunk hűteni, fűteni.Egy kültéri egységhez ugyanis több beltéri köthető, amik a tervezéstől függően együtt vagy külön-külön irányíthatóak.

Költséghatékony, de nem komfortos megoldás lehet az,ha egy beltéri egységet vásárolunk csak, de azt igyekszünk úgy elhelyezni, hogy egyszerre több szobát hűtsön. Ilyenkor azt fontos észben tartani, hogy szabályozhatatlan lesz a rendszerünk.Abban a helyiségben ahol felszereljük, mindig hűvösebb lesz mint a távolabbi helyiségekben.Ilyenkor két dolgot tehetünk, vagy túlhűtjük az első helyiséget, vagy beletörődünk, hogy csak az a helyiség lesz tökéletesen klimatizálva amelyikben a gép van, a többi pedig csak részlegesen.

Amennyiben tökéletes hatásra törekszünk egyszerre több szobában, akkor a kültérihez kapcsoljunk több beltéri egységet(multi rendszer), ilyenkor ha rendszer nem maximális terhelésen működik jobb lesz a hatásfoka. Választhatunk több mono (egy kültéri egységhez egy beltéri kapcsolódik) készüléket is.Természetesen a multi rendszer a drágább megoldás, ám ha a hatásfok és az esztétika is fontos ez a jó választás.

Célszerű úgy elhelyezni multi rendszer esetén a beltéri egységeket,hogy a kültérihez vezető csőhossz a lehető legrövidebb legyen, ugyanis minél rövidebb a csövezés, annál olcsóbb lesz a telepítés. Fontos szemelőtt tartani a komfortot és az esztétikát is!

Beltéri egységek típusai

A legolcsóbb megoldás egyértelműen az oldalfali klíma. Ilyenkor a készülék mindenki számára egyértelmű, látható. A régebbi klímaberendezések szürkés-fehér dobozai nem mindig voltak esztétikusak, de ma a gyártók már erre is hangsúlyt fektetnek a tervezéskor. A Daikin Emura termék-család például bármilyen környezetben megállja a helyét és elegáns kivitele nem csúfítja el a helyiséget.

A padlón álló, parapetes, vagy mennyezetre szerelhető készülékek már jobban elbújnak. A padlón álló és parapetes darabok gyakorlatilag ugyanúgy épülnek be a lakásba, mint egy radiátor, méretre és megjelenésre sem igen különböznek. A levegőt felül és egyes típusok alul is képesek kifújni. Komfortos amikor fűtésnél a meleg levegőt a lábunkra fújja a készülék.

A leginkább környezetbe olvadó darabok az álmennyezeti vagy kazettás klímák. Ilyenkor a beltéri egység be van süllyesztve az álmennyezetbe, így gyakorlatilag csak egy “rácsszerű” kifúvó egységgel jelenik meg a szobában. Gyakran ez egyszerre négy irányba fújja a levegőt, manapság már kapható olyan példány is ami körben, minden irányba fúj. Az álmennyezeti klímák általában a legdrágábbak.

Létezik továbbá légcsatornázható beltéri egység is, amivel egy vagy több helyiség hűtése is megoldható. A beltéri egységet álmennyezetbe, vagy padlásra is elhelyezhetjük, ilyenkor a helyiségben csak a befúvó és elszívó rácsok (anemosztátok) látszanak. Az egységhez légcsatorna rendszer csatlakozik, ilyenkor mindenképpen terveztesse meg a rendszerét szakemberrel, hogy a rendszer teljesítménye ne romoljon, ne legyen zajos, és helyiségenként szabályozható legyen.

Légcsatornázott klíma
Légcsatornázott klíma